de huttersklok luidt weer in leerdam (kunstwerk “de klok”)
Op 3 juni werd het kunstwerk “de Klok” van Bouke Groen feestelijk onthuld in het Stadspark (naast de Glasblazerij) in Leerdam feestelijk onthuld. Er was een lange geschiedenis aan vooraf gegaan.
Foto’s hierboven Heleen Haijtema
Een beeld van Glas , voor de inwoners van Leerdam.
2022 was door de Verenigde Naties was uitgeroepen tot het internationaal jaar van het Glas. En zoals al eerder bericht, waren we van plan om ter gelegeneheid daarvan eenb kunstwerk (van glas uiteraard) aan te bieden aan de Glasstad van Nederland, Leerdam.
Een beeld voor alle inwoners , die van generatie op generatie bij het Glas betrokken zijn geweest. Het aantal Leerdammers dat in de Glasfabriek , of op andere plaatsen in Leerdam, in het glas gewerkt heeft, of dat nog doet , is waarschijnlijk niet te tellen.
Het kunstwerk moest ook, volgens de doelstelling van de Stichting , gemaakt worden door een jonge kunstenaar die op het moment van het eerste contact niet ouder dan 40 jaar was.
Al in 2021 gingen we op zoek en vonden op de website van Bouke Groen afbeeldingen van kunstwerk “the Bell”( in 2019 geëxposeerd in Wales) en kunstwerk “Level” ( in 2019 geëxposeerd op Oerol) , uitgevoerd in glas.
We kenden Bouke niet en hadden nooit werk van hem in het echt gezien en voelden toch : “Dit is ’m”. Hij is geboren in 1981, dus in 2021 was hij jong genoeg.
We stelden Dick Admiraal (beleidsmedewerker kunst en cultuur van de gemeente Vijheerenlanden) op de hoogte van ons voornemen en stuurden foto’s van The Bell en Level mee.
Dick liet ons weten enorm verrast en enthousiast te zijn . Vooral verrast door de foto van the Bell. Later werd duidelijk waarom. Want tot onze verrassing bleek , toen we samen met Dick, ons idee presenteerden aan de wethouders Christa Hendriksen en Cees Taal dat de bel ( de Klok) van de Glasfabriek, de Huttersklok, in de naastgelegen kamer van de burgemeester lag. We mochten hem even bekijken.
Dit was de klok , waar Leerdammers, in de tijd dat hij nog in gebruik was bij de fabriek hun dagritme op afstemden. Hij luidde voor aanvang en einde werktijd, etenstijd en koffiepauzes.
Hoe mooi zou het zijn als de bel van de Glasfabriek verwerkt zou worden in een kunstwerk , door Bouke Groen. Een kunstwerk wat de inwoners van Leerdam blijvend herinnert aan hun verleden, ook nu in het heden en in de toekomst. We bellen Bouke op met de vraag of hij een glaskunstwerk wil maken voor de glasstad Leerdam. Met zijn “Bell” als inspiratie. Bouke is heel verrast en enthousiast en wil dat heel graag doen.
We overleggen met z’n allen met René van der Linden en Ton van Kooten van de glasfabriek met de vraag: “stelt de Glasfabriek hun KLOK beschikbaar voor het kunstwerk . De uitkomst is dat De Klok wel eigendom van de Glasfabriek Leerdam blijft, maar vervolgens vanaf het stadskantoor naar Stichting Strand Links gaat en dat Bouke Groen verwerkt de klok in een kunstobject voor het Stadspark.
Het prachtige kunstwerk , wat Bouke met heel veel inspanning, zorg en liefde heeft vervaardigd , is feestelijk onthuld op 3 juni 2023. De schenkingsacte , die getekend werd , maakt dat het kunstwerk eigendom is van de gemeente Vijfheerenlanden.
Er was nog een partij met hevige belangstelling voor de Klok. De Evangelisch Lutherse Gemeente wilde heel graag dat de Huttersklok in of bij de kerk geplaatst zou worden. Dit ter nagedachtenis aan de glasblazers die uit Duitsland in de achttiende eeuw naar Leerdam gekomen zijn en lid van dit kerkgenootschap waren. De Stichting Strand Links heeft de plaats bij de kerk wel onderzocht en toch gekozen voor een plek in het Stadspark omdat daar veel meer mensen kunnen genieten van het kunstwerk.
Positief voor Leerdam is echter , dat door de inspanningen van Dhr. Teus Nijssen , de Lutherse kerk een replica van de klok in glas heeft gekregen. Gemaakt door Marek Bartko, glasblazer uit Novy Bor ,Tsjechië .
Dat betekent dat Leerdam nu niet één, maar twee kunstwerken rijker is.
Deze korte videopresentatie geeft een mooie indruk van een geslaagde middag: